Nordnet Bank AB, Stockholm, Sverige

Nordnet
Nordnet
Nordnet
Nordnet


Nordnet, en onlinebank verksam i alla nordiska länderna, fattade det strategiska beslutet att flytta sitt huvudkontor till en mer central plats i Stockholm, men samtidigt hade de en del andra ambitioner. Detta drag skulle också spela en roll i strategin för varumärkesbyggande. Valet föll på en mycket unik byggnad på Kungsholmen med en historia av bostadsinnovation och entreprenörskap. Känd som Dykaren 10 och ägs av fastighetsutvecklaren Humlegården invigdes själva byggnaden 1899. Den fungerade till en början som produktions- och mekanisk verkstad för Arehns Mekaniska Verkstad som ägdes av ingenjör Gerhard Arehn som startade sin verksamhet med att tillverka tändsticksaskar, inklusive de maskiner som gjorde det. jobbet. Detta var en enorm innovation. Företaget blev en av grundpelarna i det som idag är mer känt som Swedish Match.

Fastighetsutvecklaren Humlegården gjorde ett fantastiskt jobb med att restaurera och bevara byggnadens unika industriella känsla och föra tillbaka lite av den gamla charmen i en ny kostym. Nordnet lämnade uppdraget vidare till arkitektbyrån Codesign. Målet var att skapa en konceptuell atmosfär där fler än 400 anställda lätt skulle ha en känsla av orientering oavsett var de befinner sig i byggnaden som sträcker sig över 6700 kvm kontorsyta på fem separata våningar. Codesign arbetade hårt för att skapa ett naturligt flöde med hjälp av olika element mot en kärna av byggnaden. Naturligtvis var belysning ett viktigt element för att uppnå detta flöde.

 


För att uppnå sin vision bestämde sig Codesign för att ta ett ganska annorlunda tillvägagångssätt för implementeringen av kontorsbelysningen: tanken var att allt ljus skulle verka komma från byggnadens kärna, som en kontinuerlig solstråle av ljus.

Waldmann i samarbete med inredningsföretaget Inventia valdes ut som leverantör för denna vision i en hård konkurrens med starka aktörer som Fagerhult, Zumtobel Group och Glamox.

750 st IDOO.line-armaturer valdes som den perfekta belysningslösningen för att skapa designens solstrålesyn. Som man lätt kan föreställa sig var detta inte ett 2-timmars standardljusberäkningsjobb för att uppnå önskat resultat. Oräkneliga timmar av hårt arbete och expertis av Waldmann-teamet lades ner på att fullända belysningsberäkningarna för denna "oortodoxa" inriktning av armaturerna. Resultatet blev mycket lyckat. Själva installationen resulterade i 1,5 km IDOO.line och utfördes vackert av installatörsföretaget Midroc i Stockholm.

Även om industriella "produktionsprocesser" nuförtiden är i den digitala världen är det svårt att inte inse att även om vi talar om Waldmann kontorsbelysning finns det fortfarande en stark koppling till historiens vingar i denna byggnad och dess industriella utstrålning.

Belysningslösning: